
FAQ’s: HR Implications for Natural Disasters 
	
1.	Question:	Can	my	employer	change	my	work	site/location/headquarters	and/or	shift	and/or	days	off	without	my	
approval?	
Answer:	Yes.	
	
NAPE	labor	contract:	

• Article	3.4	–	The	right	to	establish,	allocate,	schedule,	assign,	modify,	change	and	discontinue	Agency	
operations,	work	shifts	and	working	hours.	

• Article	3.5	–	The	right	to	establish,	allocate,	assign	or	modify	an	employee’s	duties	and	responsibilities	and	
the	resulting	classification	of	such	duties	and	responsibilities.	

• Article	3.7	–	The	right	to	hire,.	.	transfer,	assign	and	retain	employees;	.	.	and	to	relieve	employees	from	
duties	due	to	lack	of	work	or	funds	.	.	.	

• Article	3.8	–	The	right	to	increase,	reduce,	change,	modify	and	alter	the	composition	and	site	of	the	
workforce.	

• Article	7.2	allows	for	a	change	in	an	employee’s	work	schedule	without	the	prerequisite	10	working	day	
notification	in	cases	of	an	emergency.		

• Classified	System	Personnel	Rules,	Chapter	2	–	Management	Rights	
• 001.09	Decisions	concerning	employee	job	assignments,	employee	work	schedules,	.	.	.	transfers	of	

employees,	.	.	.	
• 001.10	Decisions	to	relieve	employees	from	duties	because	of	lack	of	work	or	funds	.	.	.	

SCATA	labor	contract:	
• Article	4.1.3	–	The	right	to	establish,	allocate,	schedule,	assign,	modify,	change	and	discontinue	
• Agency	operations,	work	shifts,	and	working	hours.	
• Article	4.1.4	–	The	right	to	establish,	allocate,	assign	or	modify	an	employee’s	duties	and	responsibilities.		In	

case	of	emergency,	there	will	be	no	5	day	notice.	
SLEBC	labor	contract:	

• Article	4.2.1.3	–	The	right	to	establish,	allocate,	schedule,	assign,	modify,	change	and	discontinue	State	
operations,	functions,	departments,	work	shifts,	and	working	hours….	

• Article	4.2.1.4	–	The	right	to	establish,	modify,	change	and	discontinue	work	standards….	
• Article	30.1.1	–	In	the	event	civil	emergency	conditions	have	been	determined	to	exist,	an	
• Agency	Director	may	take	whatever	reasonable	actions	necessary	to	carry	out	the	missions	of	the	State.	

	
2.	Question:	If	I	am	reassigned	to	another	work	location	because	my	current	work	site	is	closed,	is	travel	to	the	new	
location	considered	work	time?	
Answer:	No.	Time	spent	traveling	from	home	before	the	regular	workday	and	returning	home	at	the	end	of	the	workday	
is	considered	ordinary	home	to	work	travel,	which	is	not	compensable	work	time.	
(http://www.dol.gov/whd/regs/compliance/whdfs22.pdf)	
	
3.	Question:	If	I	am	reassigned	to	another	work	location,	am	I	entitled	to	mileage	reimbursement?	
Answer:	No.	Because	this	new	work	location/assignment	is	regular	and	on-going,	it	cannot	be	considered	“one	day	
travel”	for	purposes	of	expense	reimbursement.	
	
4.	Question:	What	if	my	work	site	is	open,	but	the	roads	to	that	site	are	closed?	
Answer:	See	answer	to	questions	1,	2	and	3	above.	
	
5.	Question:	Will	the	agency	assist	employees	in	finding/establishing	car	pools	to/from	the	new	work	location?	
Answer:	Yes.	Agencies	are	encouraged	to	assist	employees	in	arranging	carpooling	or	other	method	of	mass	transit;	
however,	this	will	not	be	feasible	in	every	instance.	
	
6.	Question:	How	long	will	this	reassignment	last?	Is	this	considered	permanent	or	temporary?	
Answer:	The	length	of	this	reassignment	will	vary.	This	reassignment	will	be	in	place	until	such	time	as	your	current	
facility/work	site	is	reopened.	



	
7.	Question:	Does	this	reassignment	affect	my	seniority?	
Answer:	No.	
	
8.	Question:	Due	to	the	nature	of	work	I	perform,	it	will	be	necessary	to	work	additional	hours	outside	of	my	normal	
work	schedule.	How	will	I	be	compensated	for	this	time?	
Answer:	If	a	position	is	non-exempt	in	accordance	with	the	Fair	Labor	Standards	Act	(FLSA),	employees	must	receive	
overtime	pay	for	hours	worked	in	excess	of	40	hours	in	a	workweek	at	a	rate	not	less	than	time	and	one-half	their	
regular	rates	of	pay	(NAPE	Article	12.8;	Rules	Chapter	9.003.03;	SLEBC	Article	24.3).		Employees	working	in	hospitals,	
nursing	homes,	or	establishments	for	the	sick,	aged	or	mentally	ill,	or	developmentally	disabled,	may	be	assigned	a	14-
day,	80	hour	work	period.	(NAPE	Article	12.4).	Such	employees	are	paid	time	and	one-half	for	all	hours	worked	over	8	in	
any	workday	or	over	80	in	a	14-day	work	period,	whichever	is	greater.	
(http://www.dol.gov/whd/regs/compliance/whdfs33.pdf)	
	
For	correctional	employees	that	fall	under	the	7(k)	exemption	because	they	are	considered	law	enforcement,	will	
receive	time	and	one-half	overtime	compensation	for	hours	worked	in	excess	of	40.85	in	a	workweek	(40	regular	hours	
plus	roll	call	time).		Teachers	required	to	work	outside	their	scheduled	workday	or	on	non-contract	days	will	be	
compensated	in	time	off	at	the	rate	of	one	hour	for	each	hour	worked	(SCATA	Article	6.3.1).	
	
9.	Question:	What	if	my	position	is	exempt	from	overtime	and	I	am	required	to	work	additional	hours?	
Answer:	Exempt	employees	under	the	FLSA	are	not	required	to	receive	overtime	pay.	However,	each	Agency	Head	has	
the	discretion	to	request	approval	from	the	Director	of	Personnel	to	grant	straight	time	overtime	compensation	to	
exempt	staff	for	special	circumstances	or	emergency	situations	(Rules	Chapter	9.003.02a).	Agencies	wishing	to	seek	this	
approval	may	call	Josh	Stafursky,	Classification	and	Compensation	Administrator	or	the	agency’s	assigned	Personnel	
Analyst	for	further	information.	Exempt	employees	covered	by	the	NAPE	labor	contract	may	also	receive	straight	time	
compensation	for	extra	hours	worked	at	the	discretion	of	the	Agency	Head.	(NAPE	Article	12.13)	Not	applicable	to	
employees	covered	by	the	SCATA	or	SLEBC	labor	contracts.	
	
10.	Question:	What	are	considered	“hours	worked”	for	overtime	purposes?	
Answer:	Employees	eligible	for	overtime	must	be	paid	for	all	hours	worked	in	a	workweek	(a	period	of	7	consecutive	24-
hour	periods).	In	general,	“hours	worked”	includes	all	time	an	employee	must	be	on	duty,	or	on	the	employer’s	premises	
or	at	any	other	prescribed	place	of	work,	from	the	beginning	of	the	first	principal	activity	of	the	work	day	to	the	end	of	
the	last	principal	work	activity	of	the	work	day.	(http://www.dol.gov/whd/regs/compliance/whdfs22.pdf)	
	
Holidays	are	considered	work	hours	for	overtime	purposes	(except	employees	in	the	E	Bargaining	unit).	For	E	Bargaining	
Unit	employees,	holiday	leave	time	is	not	considered	hours	worked.	(NAPE	Article	12.9;	Rules	Chapter	9.003.03;	SLEBC	
Article	24.1.3).		Leave	time	(vacation,	sick,	etc.)	is	not	considered	hours	actually	worked.	(NAPE	Article	12.9;	Rules	
Chapter	9.003.03)	
	
Travel	time:	

• Home	to	Work	Travel:	Not	considered	work	time,	see	answer	to	question	#2.	
• Travel	for	Work:	Time	spent	in	travel	as	part	of	a	principal	activity	(such	as	travel	from	one	job	site	to	

another)	during	the	workday	is	work	time	and	counted	as	hours	worked.	
• Time	waiting	for	work	is	considered	hours	worked	IF	the	employee	is	on	duty	and	is	waiting	for	work.	

	
11.	Question:	What	if	I	am	placed	in	an	on-call/standby	status?	
Answer:	A	non-exempt	employee,	covered	by	NAPE,	who	is	required	to	be	on-call/standby	status,	will	be	compensated	
at	a	rate	of	8%	their	normal	hourly	rate	for	each	hour	on	such	status.	Such	status	is	defined	as	an	employee	who	is	not	
on	the	employer’s	premises,	but	is	on	call	and	waiting	for	work,	and	the	employee’s	personal	activities	are	substantially		
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restricted.	(NAPE	Article	7.9)	Additionally,	non-exempt	employees	who	are	called	back	to	duty	or	called	in	on	a	
designated	day	off	are	guaranteed	a	minimum	of	two	hours	at	the	appropriate	rate	of	pay.	(NAPE	Article	7.8)	
	
Teachers	required	to	be	on-call	will	be	compensated	$1.25/hour	spent	in	such	status.	(SCATA	Article	6.3.3)	
Employees	covered	by	the	SLEBC	contract	who	are	called	to	duty	outside	their	scheduled	shift	without	2	hours’	notice	
and	when	the	time	worked	does	not	coincide	with	their	scheduled	shift,	will	be	guaranteed	a	minimum	of	two	hours	
work	at	straight	rate	of	pay.	(SLEBC	Article	24.7)	
	
Rules	covered	employees	are	not	eligible	for	on-call	pay	unless	the	State	Personnel	Director	exercises	his	authority	
under	Neb.	Rev.	Stat.		81-1317	to	provide	the	same	benefit	to	rules	covered	employees	as	is	provided	to	NAPE	covered	
employees.	
	
12.	Question:	What	if	I	have	to	perform	work	on	my	designated	holiday?	
Answer:	If	work	is	performed	by	a	permanent,	non-exempt	employee	on	their	designated	holiday,	he/she	will	be	
compensated	at	1.5	times	their	normal	rate	of	pay.	(NAPE	Article	14.4;	Rules	Chapter	10.003.02;	SLEBC	Article	11.1.4)		
Employees	covered	by	the	NAPE	labor	contract	that	work	beyond	their	normally	scheduled	hours,	on	a	holiday,	are	
compensated	at	two	times	their	normal	rate	of	pay	(NAPE	Article	14.4).	
	
13.	Question:	Is	my	manager’s	approval	required	to	work	overtime?	
Answer:	Yes,	a	non-exempt	employee	should	secure	approval	from	his/her	manager	prior	to	working	hours	in	excess	of	
40	in	the	employee’s	work	week.	However,	in	the	event	of	an	emergency,	or	when	it	is	not	possible	or	practical	to	obtain	
prior	approval	for	overtime	work	to	be	performed,	the	Agency	Head	and/or	Designee	may	approve	the	overtime	in	
writing	subsequent	to	the	time	the	work	was	performed.	(NAPE	Articles	12.6	and	12.7;	Rules	Chapter	9.003.05A;	SLEBC	
Article	24.6)	
	
14.	Question:	What	happens	to	my	salary	if	I	am	temporarily	reassigned	to	a	classification	with	a	higher	pay	range	
than	my	permanent	classification?	
Answer:	Your	rate	of	pay	will	be	adjusted	minimally	to	the	hiring	rate	of	the	new	classification	or	an	increase	in	
accordance	with	the	appropriate	promotion	guidelines	(Rules	or	NAPE	Contract).	Contact	your	Human	Resources	
representative	for	more	information.	Such	an	increase	will	be	implemented	if	the	temporary	reassignment	exceeds	15	
calendar	days	and	will	cease	upon	return	to	your	permanent	classification.	

• If	your	permanent	position	is	covered	by	the	Personnel	Rules,	the	salary	increase	can	begin	on	the	first	day	
of	reassignment	but	shall	begin	no	later	than	the	16th	day	following	the	temporary	promotion.	(Rules	
Chapter	8.005)	

• If	your	permanent	position	is	covered	by	the	NAPE	labor	contract,	the	salary	increase	will	begin	on	the	16th	
day	of	the	temporary	reassignment	and	will	be	retroactive	to	the	date	the	temporary	transfer	began.	(NAPE	
Article	17.1)	

• If	your	permanent	position	is	covered	by	the	SLEBC	labor	contract,	you	will	receive	a	5%	temporary	salary	
increase	to	begin	on	the	16th	day	of	the	temporary	reassignment	and	be	retroactive	to	the	date	the	
temporary	transfer	began.	(SLEBC	Article	19.1.1)	

• Not	applicable	to	employees	covered	by	the	SCATA	labor	contract.	
	

15.	Question:	What	types	of	paid	leave	are	available	to	me	if	I	am	unable	to	work	due	to	the	natural	disaster?	
Answer:	Vacation	and	compensatory	time	may	be	available	for	use	if	you	have	such	time	accrued.		Contact	your	
supervisor	or	human	resources	representative	on	the	process	to	follow	to	request	such	paid	time	off.		Agencies	are	
encouraged	to	be	as	reasonable	as	possible	in	the	approval	of	the	use	of	vacation	and/or	compensatory	time	for	
conditions	surrounding	the	natural	disaster.	
	
16.	Question:	I	am	a	member	of	the	National	Guard,	Army	Reserve	or	other	like	group,	and	have	been	called	to	active	
duty	as	a	result	of	an	emergency	situation.	What	happens	to	my	pay	during	this	time?	
Answer:	If	the	Governor	has	declared	a	state	of	emergency	and	you	are	ordered	to	active	service	of	the	state,	you	will	
receive	your	normal	salary	minus	the	state	active	duty	base	pay.	(Neb.	Rev.	Stat.	55-160	(2014)	
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17.	Question:	What	job	protection	do	I	have	as	a	volunteer	emergency	responder?	
Answer:	A	volunteer	emergency	responder	is	defined	as:	having	been	approved	by	a	governing	body	in	Nebraska	to	
serve	any	volunteer	fire	department	or	volunteer	first-aid,	rescue,	ambulance,	or	emergency	squad,	or	volunteer	fire	
company,	associate,	or	organization	serving	any	city,	village	or	rural	or	suburban	fire	protection	district	by	providing	fire	
protection	or	emergency	response	services	for	the	purpose	of	protecting	life,	health	or	property	or	a	volunteer	member	
of	the	Nebraska	Wing	of	the	Civil	Air	Patrol,	the	civilian	auxiliary	of	the	United	States	Air	Force.	(Neb.	Rev.	Stat.	35-1402)	
	
If	you	satisfy	the	above	definition	and	are	performing	voluntary	response	work	as	a	result	of	an	emergency,	your	
employer	may	not	terminate	your	employment	or	impose	discipline	as	a	result	of	your	absence.		However,	every	effort	
shall	be	made	to	notify	your	employer	in	advance	of	your	absence	due	to	an	emergency	situation.	A	deduction	in	wages	
may	be	assessed	for	hours	away	from	your	place	of	employment	to	respond.	(Neb.	Rev.	Stat.	35-1403)	
	
18.	Question:	Am	I	granted	any	type	of	leave	as	a	certified	disaster	service	volunteer	of	the	
American	Red	Cross?	
Answer:	With	the	authorization	of	your	supervisor,	you	may	be	granted	leave	up	to	15	working	days	in	each	year	to	
participate	in	specialized	disaster	relief	services	in	Nebraska	for	the	American	Red	Cross.	This	leave	does	not	result	in	a	
loss	of	pay,	vacation	time,	sick	leave	or	earned	overtime	accumulation.	(Neb.	Rev.	Stat.	81-1391)	
	
19.	Question:	Do	I	have	an	option	to	telecommute?	
Answer:	Telecommuting	is	a	voluntary	work	alternative	that	allows	an	employee	to	work	at	home	or	in	a	satellite	
location	for	all,	or	part,	of	their	regular	workweek	using	information	technology.	Occasional	work	off-site,	including	work	
while	traveling	on	State	business,	does	not	constitute	telecommuting.		Individual	requests	for	a	telecommuting	
arrangement	must	be	directed	through	the	appropriate	process	as	identified	in	an	agency’s	approved	Telecommuting	
Policies.	Approval	or	denial	of	such	requests	will	be	made	by	the	agency	in	compliance	with	established	policies	and	in	
response	to	specific	business	needs.	
	
20.	Question:	What	if	I	am	furloughed	as	a	result	of	an	emergency	situation?	
Answer:	Please	refer	to	the	Nebraska	State	Government	Furlough	Guide	for	more	information	and	FAQs	on	this	topic.	
http://www.das.state.ne.us/personnel/classncomp/furlough.pdf	
	
21.	Question:	Can	I	substitute	paid	leave	for	my	furlough	days?	
Answer:	In	a	specific	situation	where	employees	are	not	furloughed	due	to	lack	of	funds,	accrued	paid	leave	(vacation	or	
compensatory	time)	may	be	used	to	supplement	wages	during	a	period	of	furlough.		Accrued	sick	leave	may	not	be	used	
as	a	substitute.	
	
22.	Question:	If	I	am	furloughed,	will	I	be	eligible	for	unemployment	insurance	benefits?	
Answer:	Please	refer	to	the	Labor	Dept.	Unemployment	Insurance	Division	website	(http://www.dol.nebraska.gov/)	for	
benefit	information.	
	
23.	Question:	What	if	I	can’t	afford	to	pay	my	insurance	premiums	when	I’m	in	a	non-pay	status?	
Answer:	For	questions	relating	to	insurance	benefits,	please	contact	the	Employee	Wellness	and	Benefits	group	at:	402-
471-4443	or	877-721-2228.	Or	visit	their	website	at:		http://das.nebraska.gov/benefits.html	
	
24.	Question:	Do	I	have	the	option	of	working	four	ten-hour	days	instead	of	five	eight-hour	days	during	this	
temporary	reassignment?	
Answer:	Management	reserves	the	right	to	establish,	allocate,	schedule,	assign,	modify,	change	and	discontinue	Agency	
operations,	work	shifts	and	working	hours.	Such	schedule	changes	should	be	directed	through	the	proper	channels	
within	your	respective	agency	and	will	be	decided	based	on	business	necessity.	
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